Gumi keménységmérő

gumi keménységmérő

Ára

28.500Ft + ÁFA

Amennyiben növelni szeretné gumiabroncs értékesítési volumenét, ez az eszköz, amelyre szüksége van! Használata egyszerű, és gyors, de ami fő: objektív, és meggyőző érvelést biztosít amennyiben a gumiabroncsok cseréje indokolt.

Működési elvét hamarosan saját, magyar nyelvű videón mutatjuk be, amíg ez elkészül, egy angol nyelvű változatot illesztettünk be. Ezen ugyan nem digitális műszer látható, de a felhasználás módja természetesen megegyezik.

A gumiabroncsok állapotát legalább annyira meghatározza anyagminőségük, mint profiljuk, illetve annak mélysége. Hiszen bárki tud tetszetős, mély mintaárkos abroncsot gyártani, de csak kevesen tudnak elegendő pénzt fektetni az anyagminőséggel kapcsolatos kutatásokba.

Volt már olyan, hogy az ügyfél jónak ítélt egy teljesen elöregedett abroncsot, és vitatkozott Önnel? Esetleg fordítva: az eladni kívánt gumira mondta, hogy túl kemény? A műszerrel ezen túl ez a probléma megszűnik! A referencia értékek alapján ott helyben megmutathatja az ügyfélnek a gumi valós állapotát. Ezzel rengeteg időt és energiát spórolhat meg, ráadásul bővítheti ügyfélkörét, hiszen a profizmus látszik majd a kiszolgálásban!

A vizsgálat elvégzése:

Az abroncs állapotának meghatározásához legalább három ponton kell mérést végezni. Szerencsére ez leszerelés nélkül, az autón is elvégezhető: a futófelület három pontját kell megvizsgálni a belső, középső és külső oldalán. Az első dolog, ami fel fog tűnni, hogy míg egy új abroncsnál az érték mindenhol közel azonos, egy használtnál akár 15%-os eltérések is mutatkozhatnak. Ennek oka, hogy az oldalfalak közelében a gumi jóval nagyobb hőterhelést kap használat közben, így gyorsabban öregszik. Amennyiben a három mért érték közül valamelyik határérték fölött van, az abroncs cseréje javasolt. (Általánosságban elmondható, hogy a téli abroncsok a felszerelés után kb. 3-4 szezont futnak el a határérték eléréséig.)

A mérés elvégzésekor kiemelten ügyelni kell arra, hogy a mérőtüske legalább 3mm távol legyen a legközelebbi mintaároktól. Amennyiben ugyanis közelebb van, a mérés pontatlan lesz, alacsonyabb értékeket kapunk.

A referencia értékek felmondása helyett tapasztalat alapján célszerűbb az ügyfélnek megismételni a mérést egy raktárban/bemutatóteremben található új gumin. Ezzel nem egy táblázatot lát, vagy értékeket hall, hanem meggyőződhet róla, hogy a műszer működik, és a mérést végző sem csalt.

A referencia értékek:

  • Téli gumik: új gumik esetén 40-50. Csere javasolt 65 felett.
  • Nyári gumik: új gumik 65-75. Csere javasolt 78 felett. Mivel a nyári gumik keménysége ilyen magasan van a skálán, nem olyan jelentős az eltérés az öreg és új gumik között, mint téliek esetén. Ennek ellenére a gumis szakemberek szemrevételezéses abroncsvizsgálatának jó kiegészítője a műszeres vizsgálat.

A technikai részletek iránt érdeklődő ügyfeleknek elmondható, hogy ez egy Shore keménységmérő, ami kialakítása alapján egy 0-100-as úgynevezett Shore A skálán mutatja meg a vizsgált anyag keménységét. Az A jelölés egyszerűsítve a vizsgáló fej kialakítására és a nyomóerő nagyságára utal.